BORSTSPARENDE OPERATIE

Hierbij wordt de tumor in de borst verwijderd. De resterende gezonde borst wordt zoveel mogelijk gespaard. Er zijn verschillende insnedes en technieken om een tumorectomie uit te voeren.

De laatste jaren zijn we geëvolueerd naar 'oncoplastische' ingrepen waarbij niet alleen de tumor met een voldoende veiligheidsmarge wordt verwijderd maar er ook rekening gehouden wordt met het esthetisch resultaat achteraf.
Meest populair is de 'round block techniek' waarbij de insnede gebeurt thv overgang tepelhof-huid. De tumor wordt onderhuids benaderd en weggenomen. Het 'defect' in de borst wordt dan opgevuld met eigen borstweefsel ('schuifplastie'). Op deze wijze gebeurt er een cosmetische remodelling van de borst.  

Tumoren gelegen achter de tepel stelden ons vroeger voor een probleem: na tumorectomie (waarbij ook de tepel niet kan gespaard worden) ontstond er een inzakking van de borst achter de tepel. Dit leidde tot cosmetisch zeer ontmoedigende resultaten.
Ook hiervoor is er een oncoplastische oplossing: het defect in de borst kan nu bedekt worden dmv een rotatieflap van eigen huid- en borstweefsel, de zogenaamde Grisottiflap.

Soms is het defect na tumorectomie te groot is om een aanvaardbaar esthetisch resulaat te bekomen. Dit zal dan worden opgevuld met lichaamseigen weefsel. Veelal wordt hiervoor de grote rugspier ('m.latissimus dorsi') gebruikt. 

Bijna alle borstsparende ingrepen voor borstkanker zullen worden uitgevoerd in combinatie met een ingreep thv de lymfeklieren van de oksel, de zogenaamde 'sentinel node biopsie' of 'schildwachtersklier' procedure. 

Welk type borstsparende ingreep U precies zal ondergaan zal ik natuurlijk vooraf met u bespreken.